KOGGENLAND - Vooruitlopend op de Landelijke Opschoondag, gingen Tess, Dez, Mahdi, Maaike en Amy van de Kinderraad van gemeente Koggenland samen met wethouder Bart Krijnen de straat op om zwerfafval te rapen. Gewapend met grijper en afvalzakken werd de omgeving van het gemeentehuis en van winkelcentrum De Vijverhof weer schoongemaakt. Het resultaat van de opschoonactie werd aan de weegschaal gehangen en dat leverde resultaat op. Peuken werden helaas weer het meest gevonden, maar ook plastic, kassabonnen, blikjes, lege sigarettenpakjes en zelfs een stalen pijp werden opgeraapt.

Afval op de grond, dat kan echt niet meer
Wethouder Krijnen gaf het startschot voor de opruimactie en ging daarna op pad met de Kinderraad. Bart Krijnen: “Deze kinderen laten door hun rol als Kinderraadslid zien dat zij op jonge leeftijd al betrokken zijn bij de gemeente. Ze zijn zich er ook bewust van dat een schone omgeving zonde zwerfafval flink bijdraagt aan een fijne leefomgeving. Het milieu, de natuur, veiligheid en een fijne leefomgeving zijn thema’s die de Kinderraad belangrijk vindt. Zwerfafval hoort daar dus ook bij. Gooi je afval dus niet op de grond, maar in een afvalbak. Dat geldt ook voor peuken: gooi je sigaret na het roken in een van de speciale afvalasbakken. Niet voor niets hebben wij op winkelcentrum De Vijverhof speciale asbakken aan de afvalbakken bevestigd. Koggenland is al een schone gemeente, maar we willen naar steeds minder en uiteindelijk geen zwerfafval toe. Geen afval op de grond gooien, is natuurlijk het belangrijkste, maar ligt het er dan toch, dan is het fijn om te weten dat er in Koggenland veel stille rapers zijn die regelmatig zwerfafval rapen. Ik wil hen dan ook van harte bedanken. Daarnaast roep ik alle inwoners op om het voorbeeld van de Kinderraad te volgen en zwerfafval te rapen. Zo zorgen we samen voor een schone gemeente”.

Ook zwerfafval rapen?
Ook enthousiast geworden om zwerfafval te rapen? Dan kun je opruimmaterialen zoals een grijper lenen bij de gemeente. Het leuke van zwerfafval rapen is niet alleen dat je een schone leefomgeving hebt, maar je bent ook buiten en in beweging. Tijdens de landeljike opschoondagen in maart en september rapen al veel mensen zwerfafval, maar je kunt het hele jaar door bijdragen aan een schone omgeving. Meer informatie en formulier om grijpers te lenen vind je op www.koggenland.nl/opschoonactie-tegen-zwerfafval