OBDAM - Voor de vele liefhebbers van traditionele volksmuziek was het afgelopen zondag genieten in Sociaal-Cultureel Centrum De Brink te Obdam. The Lasses, afkomstig uit Amsterdam, wisten met hun magnifieke samenzang en bijzondere harmonieën de goed gevulde zaal de zaal te imponeren.

Dat beide zangeressen, Margot Merah en Sophie ter Schure, over uitstekende vocale kwaliteiten beschikken wordt al bij het eerste a capella-liedje duidelijk. Maar het publiek raakt pas echt onder de indruk als men de stemmen samen laten klinken. Spatzuiver, helder en met een perfect gevoel voor timing vullen zij elkaar aan en ook instrumentaal weten zij van wanten daar men zichzelf begeleidt op gitaar, bodhrán (Ierse percussie), tenor ukelele en mondharmonica.

Voorafgaand aan het concert liet Margot ons in een kort interview al weten dat de samenzang de grote kracht van het duo is en daar is geen woord van gelogen. Met twee sessies waarin zowel eigen composities als aloude Ierse, Schotse en andere traditionele Engelstalige folksongs ten gehore worden gebracht weten ze het publiek een kleine twee uur lang te boeien. Met heel veel muzikaliteit, maar ook humor worden levenszaken als liefde, dood en armoe op een sublieme manier voorgedragen. Het publiek luistert aandachtig, maar deint, neuriet en klapt net zo makkelijk mee met de vrolijke songs zoals te zien is in een video van De Brink.

Thuis komen
Voor Sophie is het optreden tevens een soort van thuis komen want hoewel al jaren woonachtig in Amsterdam groeide zij op in Spierdijk, hetgeen zij ook genoeglijk over kan vertellen. De verhaaltjes tussen de liedjes door zijn dan ook allerminst storend, doorspekt met humor, en juist een prima toevoeging aan het optreden.

'Een parel voor de folk'
Zo vertellen ze dat ze sinds de start van 2019, hoewel al jaren bezig, eindelijk professioneel muzikant zijn en dus van hun muziek moet leven. Met inmiddels twee cd's, een derde op komst, en heel wat nationale en internationale ervaring op zak moet dat wat ons betreft zeker goed komen. Het laatste album, samen met de Amerikaanse Kathryn Claire, werd door het befaamde muziekblad OOR zelfs "een parel voor de folk" genoemd.

Die internationale ervaring, opgedaan met optredens in de Verenigde Staten, Japan, Ierland, Schotland enz. wordt dan ook verder uitgebreid. Eind januari toeren de zangeressen namelijk een week door Duitsland en in februari gaat men zelfs naar Canada.

Tussendoor kan ook het Noord-Hollandse publiek nog genieten van de harmonieuze muzikaliteit van The Lasses want op 30 januari staan zij in het Witte Kerkje te Heiloo.