NOORD-HOLLAND - Het was voor horeca-ondernemers en hun klanten wekenlang aftellen naar juni, nadat de coronacrisis er in maart voor zorgde dat hotels, restaurants en cafés plotsklaps dicht moesten. Vandaag was het dan eindelijk zover, en dan zit het weer ook nog eens mee.


Ook wij trokken er op uit met een rondje langs de terrassen en kwamen daarbij uit in Oterleek, Zuidschermer, Schermerhorn, Ursem, Rustenburg en Heerhugowaard.

Bij Bianca's in Oterleek, een prachtige locatie voor de vele fietsers in de polder was het om 14.00 uur direct al volle bak en zaten de gasten onder een stralende voorjaarszon te genieten van hun versnapering.

Bij Het Torenerf in Zuidschermer was dat al niet anders, en werden de bezoekers ook nog eens verrast op de vrolijke muzikale klanken van lokale artiesten. Jacqueline de Reus van het café was blij dat ze na al die weken eindelijk weer echt aan de bak kon. 'Maar los van dat wij weer aan het werk zijn is het sociale gebeuren toch het allerleukste, zeker op zo'n dorp. Even een drankje doen en een praatje met elkaar maken dat is toch goud waard.'

Even verderop bij Café 's Lands Welvaren waar uitbaatster Anqelique van Etten de laatste weken met name bekend stond om haar overheerlijke appeltaarten, maar de biertap stil bleef staan is het ook een drukte van belang op het terras. Desondanks is het zeker niet te druk en weet een ieder zich aan de regels te houden.

In Ursem staat het Pinksterweekend jaarlijks in het teken van de plaatselijke kermis. Dat deze door de coronacrisis niet kan doorgaan is een hard gelag voor de dorpsbewoners, maar zowel bij Café Halfweg als bij De Rode Leeuw op de mooie terrassen aan het water heeft het volk zijn plekje toch gevonden. Bij het laatstgenoemde café werd de vreugde nog eens verhoogd door de vrolijke klanken van feest-dj Jacco Silver. Bij De Gouden Karper in Rustenburg is het ook vol, maar goed georganiseerd. Mensen wachten zelfs keurig op hun beurt als het terras even te vol dreigt te raken.

Tot slot wist men ook in Heerhugowaard de plaatselijke terrassen weer te vinden. Bij Dancing Marlène zit het op het terras goed vol, maar wel binnen alle regels. Ook Ad Molenaar is blij dat hij weer aan het werk is. 'Hier hebben we weken op gewacht en we zijn heel wat mooie evenementen misgelopen, maar we kunnen weer vooruit kijken. Dat we hier nu zitten met een gezellig groepje is al een mooie stap.' Nog geen 400 meter verderop is het ook bij De Swan buiten goed vol en met het zonnetje wat steeds beter door komt en de ober die weer naar buiten komt met een vol blaadje bier lijkt het er op dat het nog lang gezellig zal blijven deze dag.


Diane van den Broek zorgde voor de fotoreportage bij alle horecagelegenheden. Meer foto's en enkele filmpjes zijn ook nog terug te vinden op onze Facebookpagina's.